värsta träd att plantera trädgård (och vad du ska plantera istället)

Värsta träd att plantera i din trädgård (och vad du ska plantera istället)

Att välja rätt träd för din trädgård är en viktig del av trädgårdsplaneringen. Vissa träd kan orsaka problem som påverkar både din trädgård och ditt hem negativt. I denna artikel kommer vi att gå igenom de Värsta träd att plantera i din trädgård och ge dig förslag på bättre alternativ.

Värsta träden att plantera i din trädgård

1. Poppel (Populus spp.)

Poppelträd växer snabbt och blir väldigt stora, men de har invasiva rötter som kan skada rörledningar och fundament. Dessutom producerar de stora mängder pollen och frö som kan orsaka allergier.

Alternativ: Om du vill ha ett snabbt växande träd, överväg att plantera en japansk lönn (Acer palmatum). Dessa träd har ett vackert bladverk och är mindre invasiva.

2. Silverlönn (Acer saccharinum)

Silverlönnen är känd för sina ytliga rötter som kan orsaka skador på trottoarer och uppfarter. Denna trädart är också benägen för sjukdomar och skadedjur.

Alternativ: Ett bättre val är den röda lönnen (Acer rubrum). Den är mer resistent mot sjukdomar och har starkare rötter som inte orsakar lika mycket problem.

3. Björk (Betula spp.)

Björkar är vackra men de har svaga grenar som lätt bryts vid stormar. Dessutom kräver de mycket vatten och kan konkurrera med andra växter i din trädgård om vattenresurser.

Alternativ: För en liknande estetik, prova hornbeam (Carpinus betulus). Detta träd är robustare och kräver mindre vatten.

4. Pilträd (Salix spp.)

Pilträd har en snabb tillväxt och omfattande rotsystem som kan orsaka skador på underjordiska rörledningar och dräneringssystem. De kräver också mycket vatten.

Alternativ: Fläder (Sambucus nigra) är ett utmärkt alternativ. Det är ett mindre träd med vackra blommor och bär som också kan användas i matlagning.

5. Ask (Fraxinus spp.)

Askträd har blivit alltmer problematiska på grund av smaragdborren, en invasiv insekt som förstör träden. Dessutom kan deras stora rötter skada närliggande strukturer.

Alternativ: Ginkgo (Ginkgo biloba) är ett bra val. Det är resistent mot de flesta skadedjur och sjukdomar och har unika, fläktformade blad.

6. Kastanj (Aesculus hippocastanum)

Kastanjträd är kända för sina stora, taggiga frukter som kan vara farliga när de faller. De har också en tendens att utveckla sjukdomar som bladmögel.

Alternativ: Japansk blomsterkörsbär (Prunus serrulata) är ett vackert och säkrare alternativ. Dessa träd blommar vackert på våren och producerar inte farliga frukter.

7. Sykomor (Acer pseudoplatanus)

Sykomorträd kan sprida sig snabbt och överta stora områden. Deras frön och blommor kan också vara allergiframkallande.

Alternativ: Överväg att plantera en mindre invasiv art som den amerikanska linden (Tilia americana). Den har vackra, doftande blommor och ett mer kontrollerbart rotsystem.

Vad du ska plantera istället

1. Japansk lönn (Acer palmatum)

Denna lönn är perfekt för mindre trädgårdar och ger en vacker färg på hösten. Den har en kontrollerad tillväxt och ett icke-invasivt rotsystem.

2. Rödlönn (Acer rubrum)

Rödlönnen är känd för sina vackra höstfärger och robusta natur. Den är resistent mot många sjukdomar och skadedjur, vilket gör den till ett hållbart val.

3. Hornbeam (Carpinus betulus)

Hornbeam är ett tåligt träd som klarar av olika klimat och jordtyper. Det är ett bra val för häckar och avskärmningar på grund av dess täta bladverk.

4. Fläder (Sambucus nigra)

Fläder är ett mångsidigt träd som producerar både vackra blommor och ätbara bär. Det kräver lite underhåll och är perfekt för ekologiska trädgårdar.

5. Ginkgo (Ginkgo biloba)

Ginkgo är ett av de äldsta träden på jorden och har bevarats i miljontals år. Det är extremt tåligt och har ett unikt utseende som gör det till ett utmärkt tillskott i vilken trädgård som helst.

6. Japansk blomsterkörsbär (Prunus serrulata)

Detta körsbärsträd är känt för sina fantastiska vårblommor. Det är ett litet till medelstort träd som inte kommer att överväldiga din trädgård och har minimala underhållskrav.

7. Amerikansk lind (Tilia americana)

Amerikansk lind är ett utmärkt skuggbildande träd med doftande blommor som lockar till sig bin och fjärilar. Det är också mindre invasivt än många andra arter.

Slutsats

Att välja rätt träd för din trädgård kan göra stor skillnad för både estetik och underhåll. Genom att undvika de träd som nämns ovan och istället plantera rekommenderade alternativ kan du skapa en vacker och hållbar trädgård. Kom ihåg att alltid överväga trädens långsiktiga påverkan på din trädgård och omgivning. beskära Clematis för maximala blommor