Odla Pelargon – Din ultimata Guide till Odling Och Skötsel

Introduktion

Pelargoner är en av de mest älskade blommorna i svenska trädgårdar och hem. Deras mångfald av färger och former gör dem till ett populärt val för både inomhus- och utomhusodling. I denna omfattande guide kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om att odla pelargon, från att välja rätt sort till att hantera vanliga problem.

Vad är en Pelargon?

Pelargoner tillhör släktet Pelargonium, som omfattar över 200 arter. De är ursprungligen hemmahörande i södra Afrika och har blivit populära prydnadsväxter över hela världen. Pelargoner är kända för sina vackra blommor och doftande bladverk. De finns i en mängd olika färger, inklusive rött, rosa, vitt och lila.

Så väljer du rätt Pelargon

Det finns många olika typer av pelargoner att välja mellan. Några av de vanligaste inkluderar zonalpelargoner, doftpelargoner, hängpelargoner och engelska pelargoner. Zonalpelargoner är de mest populära och är kända för sina distinkta blad med mörka zoner. Doftpelargoner har, som namnet antyder, en härlig doft som kan variera från citron till rosor.

Plantering av Pelargon

Att plantera pelargoner är en enkel process, men det finns några viktiga faktorer att tänka på för att säkerställa en framgångsrik odling.

Välja jord och kruka

Pelargoner trivs i väldränerad jord, gärna en blandning som är rik på organiskt material. En kruka med dräneringshål är viktig för att förhindra att rötterna står i vatten, vilket kan leda till rotröta.

Så här planterar du

  1. Fyll krukan med jord, lämna några centimeter till kanten.
  2. Gör ett hål i mitten av jorden och placera pelargonen i hålet.
  3. Fyll på med jord runt plantan och tryck försiktigt till.
  4. Vattna rikligt efter plantering för att hjälpa rötterna att etablera sig.
Skötsel av Pelargon

Skötseln av pelargoner är relativt enkel, men det krävs regelbunden vård för att de ska blomma rikligt och hålla sig friska.

Vattning

Pelargoner behöver regelbunden vattning, men de tål inte att stå i blöt jord. Det är bäst att låta jorden torka ut något mellan vattningarna. Under sommaren, när pelargonerna blommar som mest, kan det vara nödvändigt att vattna oftare.

Gödsling

För att pelargonerna ska blomma rikligt bör du gödsla dem regelbundet under växtsäsongen. Ett flytande blomgödsel som appliceras varannan vecka fungerar bra.

Beskärning

Beskärning hjälper till att hålla pelargonen kompakt och stimulerar ny tillväxt. Det är bäst att beskära pelargonen på våren innan den nya växtsäsongen börjar.

Övervintring

Pelargoner är inte frosttåliga, så om du vill behålla dina plantor över vintern bör du ta in dem innan den första frosten. Placera dem på en sval plats med mycket ljus, och minska vattningen.

Vanliga problem och lösningar

Pelargoner är generellt sett robusta växter, men de kan drabbas av vissa problem. Här är några vanliga problem och hur du löser dem:

Sjukdomar och skadedjur

Bladlöss och spinnkvalster är vanliga skadedjur som kan angripa pelargoner. Dessa kan behandlas med insektsmedel eller genom att skölja av bladen med vatten. Svampsjukdomar som gråmögel kan förebyggas genom att undvika övervattning och säkerställa god luftcirkulation.

Bladförlust och vissnande blommor

Bladförlust kan bero på för mycket eller för lite vatten. Kontrollera jordens fuktighet och justera vattningen därefter. Vissnande blommor bör klippas bort för att främja ny blomning.

Pelargon som inomhusväxt

Pelargoner trivs även som inomhusväxter, särskilt om de placeras på en solig fönsterbräda. Inomhus kan de blomma året runt om de får tillräckligt med ljus och vatten.

FAQ

Hur ofta ska jag vattna min pelargon?
Vattna pelargonen när den översta jorden har torkat ut. Under sommaren kan detta vara varannan dag, medan det på vintern kan räcka med en gång i veckan.

Kan jag odla pelargon från frö?
Ja, pelargoner kan odlas från frö, men det tar längre tid än att plantera sticklingar. Fröna bör sås tidigt på våren.

Hur skyddar jag mina pelargoner från frost?
Ta in pelargonerna innan den första frosten eller täck dem med en växtduk om de är planterade i trädgården.

Kan jag övervintra pelargoner utomhus?
Pelargoner klarar inte av frost, så det är bäst att ta in dem eller täcka dem ordentligt om du vill övervintra dem utomhus.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du njuta av vackra och friska pelargoner året runt. Oavsett om du är en nybörjare eller en erfaren trädgårdsodlare kommer denna guide att ge dig den kunskap du behöver för att odla pelargon framgångsrikt.

odla pelargon