Bästa växterna för höstblommor som lyser upp din trädgård

20 av de bästa växterna för höstblommor

När hösten närmar sig och sommaren börjar avta, betyder det inte att trädgården behöver bli färglös. Många växter blommar fantastiskt under höstmånaderna och ger trädgården en sista explosion av färg innan vintern. Här är 20 av de bästa växterna för höstblommor som kan lysa upp trädgården med sina livliga nyanser och härliga former.

1. Höstflox (Phlox paniculata)

Höstflox är en tålig perenn med vackra, doftande blommor som blommar sent på säsongen. Den finns i en mängd färger, från vitt och rosa till lila och rött, och kan bli upp till en meter hög.

bästa växterna för höstblommor

2. Höstaster (Aster novi-belgii)

Aster, även känd som höstaster, är en klassisk höstblommande växt. De små stjärnformade blommorna i nyanser av blått, lila, rosa och vitt blommar rikligt och ger en fin kontrast mot höstens gulnande lövverk.

bästa växterna för höstblommor

3. Solbrud (Helenium autumnale)

Solbrud är en robust perenn som blommar med stora, soliga blommor i nyanser av gult, orange och rött. Den blommar från sensommaren och långt in på hösten, vilket ger trädgården ett varmt sken.

bästa växterna för höstblommor

4. Rudbeckia (Rudbeckia fulgida)

Rudbeckia, även kallad strålrudbeckia eller svartöga, är en favorit för höstens trädgård med sina lysande gula blommor och mörka centrum. Den blommar länge och är torktålig, vilket gör den idealisk för sensommaren och hösten.

bästa växterna för höstblommor

5. Japansk Anemon (Anemone hupehensis)

bästa växterna för höstblommor

Japanska anemoner är eleganta perenner med graciösa, enkla eller dubbla blommor i nyanser av vitt, rosa och lila. De blommar från sensommaren till sen höst och trivs bäst i halvskugga.

6. Kärleksört (Sedum spectabile)

Kärleksört är en tacksam och lättodlad växt som blommar under hela hösten. De köttiga, upprättstående stjälkarna bär täta klasar av rosa eller rödaktiga blommor som lockar fjärilar och bin till trädgården.

bästa växterna för höstblommor

7. Silverax (Actaea simplex)

Silverax, eller höstsilverax, är en högväxt perenn med långa spiror av vita blommor som doftar ljuvligt. Den blommar i september och oktober och är perfekt för att ge höjdpunkter i rabatten.

bästa växterna för höstblommor

8. Höstanemon (Anemone tomentosa)

Höstanemonen är en perenn med stora, skålformade blommor i nyanser av rosa och vitt. Den blommar rikligt från sensommaren till långt in på hösten och ger ett romantiskt inslag i trädgården.

bästa växterna för höstblommor

9. Solros (Helianthus annuus)

Solrosor kan blomma långt in på hösten om de sås tidigt på sommaren. Deras stora, lysande gula blommor är symbolen för sensommaren och hösten och de tillför värme och glädje i trädgården.

bästa växterna för höstblommor

10. Höstsippa (Anemone × hybrida)

Höstsippan är en hybridanemon som blommar i olika nyanser av vitt och rosa. Den är tålig och långlivad, och dess blommor dyker upp när mycket annat i trädgården börjar vissna.

bästa växterna för höstblommor

11. Chokladblomma (Cosmos atrosanguineus)

Chokladblomman är en exotisk skönhet som blommar från sensommaren till hösten med sina mörkt röda, nästan svarta blommor. Dess blommor har en subtil doft av choklad, vilket gör den både unik och lockande.

bästa växterna för höstblommor

12. Höstsallad (Lactuca sativa var. longifolia)

Denna salladsart klarar kyligare temperaturer och kan därför odlas under hösten, vilket ger en grön och fräsch känsla till trädgården när de flesta andra växter börjar vissna.

13. Klockgentiana (Gentiana sino-ornata)

Klockgentiana är en perenn med intensiva blå blommor som blommar sent på hösten. Den trivs bäst i fuktig, väldränerad jord och är ett utmärkt tillskott för att ge en pop av blå färg under hösten.

bästa växterna för höstblommor

14. Höstsyrén (Syringa patula ‘Miss Kim’)

Denna lilla buske blommar sent på säsongen med doftande, lavendelblå blommor. Höstsyrén är idealisk för små trädgårdar och blommar när de flesta andra syréner har slutat.

bästa växterna för höstblommor

15. Bolltistel (Echinops ritro)

Bolltistel är en annorlunda och slående växt med runda, blåa blommor som står ut i rabatten. Den är en utmärkt växt för sensommar och höst, och blommorna behåller sin form även efter att de har torkat.

bästa växterna för höstblommor

16. Alunrot (Heuchera)

Alunrot är en lågväxande perenn som odlas främst för sina dekorativa blad, men vissa sorter blommar också på hösten med små, klockformade blommor. Den finns i många olika färger och ger textur till höstträdgården.

bästa växterna för höstblommor

17. Glansmiskantus (Miscanthus sinensis)

Gräs som glansmiskantus ger höjd och rörelse till trädgården med sina eleganta, fjäderlika vippor som blommar sent på säsongen. De är särskilt vackra i höstljuset och ger trädgården en naturlig, mjuk känsla.

bästa växterna för höstblommor

18. Cyclamen hederifolium

Höstcyklamen är en liten, men charmig växt som blommar med små rosa eller vita blommor under hösten. Den trivs bäst i skuggigare områden, vilket gör den idealisk för skogs- eller skuggrabatter.

bästa växterna för höstblommor

19. Höstvädd (Scabiosa caucasica)

Höstvädd blommar med stora, lavendelblå blommor under hösten och lockar till sig fjärilar. Den är perfekt för rabatter och snittblomsodlingar och ger trädgården en romantisk touch.

bästa växterna för höstblommor

20. Bergormrot (Persicaria amplexicaulis)

Bergormroten är en tålig perenn som blommar från sensommaren till sen höst med långa, spikraka blomstänglar i nyanser av rosa, rött och vitt. Den trivs i både sol och halvskugga och ger färg och struktur till höstträdgården.

bästa växterna för höstblommor

Sammanfattning

Med dessa 20 växter kan du förlänga färgprakten i din trädgård långt in på hösten. Oavsett om du vill skapa en varm, glödande atmosfär med solbrud och rudbeckia eller addera elegans med japanska anemoner och höstsippor, finns det många alternativ för att hålla trädgården levande även under de kallare månaderna. bästa växterna för höstblommor

bästa växterna för höstblommor